<$BlogRSDUrl$>

Pazartesi, Mayıs 24, 2004

Irk ve Irkçılığın Genetik Temelleri Üzerine Başka Kaynaklar 

Daha önce, ırk, ulus veya etnik grupların bir biyolojik, daha doğrusu genetik temele dayanıp dayanmadığı konusunu ele alan bir makaleye atıfta bulunmuştum. Irk ve genetik arasındaki ilişkinin oldukça tartışmalı (controversial) bir konu olduğunu ve bu konuda çok şey yazıldığını farkettim. Şimdilik sadece bağlantıları vereceğim, henüz okuduklarımın hepsini hazmedebilmiş değilim.

The Atlantic Monthly dergisinin Nisan 2001 sayısında çıkan "Irkın Genetik Arkeolojisi" adlı uzun yazı, genetik araştırmalarının dünyadaki bütün insanların 100 veya 200 bin yıl kadar önce, Afrika'daki küçük bir topluluktan türediği fikrini desteklediğini söylüyor. Ancak, bu "insanlığın ortak kökeni" veya "hepimiz kardeşiz, hepimiz Adem ile Havva'dan geldik" söylemi, ırkçılığı engellemeye yetmiyor. Beyazların üstünlüğüne inanan ırkçılar için, bu "Exodus"tan sonra zencilerle temas etmemiş olmak yeterli. Ama, diğer araştırmalar, farklı gruplar arasındaki ilişkilerin hep var olduğunu gösteriyor. Safkan beyaz Avrupalı olduğunu iddia edende bile zenci kanı var yani.

Scientific American'ın Şubat 2003 sayısındaki bir yazı sosyolog Troy Duster'ın bu konudaki çalışmalarını anlatıyor. Aynı dergi, "Irk diye bir şey var mı?" sorusunu nin Aralık 2003 sayısının kapak konusu yapmış.

RaceSci, veya "Irkın Bilimdeki Tarihi" adlı site, bütünüyle bu konuyu işliyor. Burada, başka yerlerde çıkmış yazılar da derlenmiş. Örneğin 24 Mayıs 1998'de New York Times'da çıkmış bu yazı, ilginç bilgiler veriyor.

Burada da değişik yazılar bir araya getirilmiş. Bunlar arasında bir haber dikkatimi çekti.

cnn.com'daki bu yazı, para karşılığında DNA'nızı analiz ettirip atalarınız hakkında bilgi edinebileceğiniz bazı web sitelerine bağlantılar veriyor. Genealogy denen aile şeceresi çıkarma çalışmaları Batı'da çok popüler. ABD'de, Kuzey Carolina'da, bu işi parayla yapan bir firma, genetik ve şecere konusundaki kitapları bu sayfada tanıtmış.

DNA Files'taki bu sayfada, çeşitli bağlantılar var. world-mysteries.com adlı site ise, her türlü komplo teorisi, "gizli" bilgi ve fantastik iddiayı bir araya getirmiş. Bu sayfayı da insan genleriyle ilgili spekülasyonlara tahsis etmişler.

Çok ilginç bir örnek çalışma, Yahudiler arasında Kohanim diye bilinen ve çoğu zaman Cohen, Kahn gibi soyadları taşıyan bir grupla ilgili. Bu Kohenler, rivayete göre, Harun aleyhisselamın neslinden geliyorlarmış ve Süleyman Mabedi'nde en üst seviyedeki hahamlar bunlardan oluyormuş. Bugün Yahudiler arasında hala ayrıcalıklı bir konumları varmış. İşte, babadan oğula geçen Y kromozomlarındaki bazı belirteçler, Kohenlerin %50sinde görülürken bu oran, diğer Yahudilerde %5-10lar seviyesindeymiş. Yahudi olmayanlar arasında ise bu oran çok daha düşükmüş! New York Times'da 1999'da çıkmış bu yazı, Güney Afrika'da Lemba adlı, Yahudi kökenli olduklarını iddia eden bir zenci topluluğunda bu Y kromozomu belirteçlerinin, Kohen olmayan Yahudilerdeki gibi %9 seviyesinde olduğunun bulunduğunu yazıyor. İşte bu, gerçekten ilginç...

New York?ta yayınlanan Shadow adlı anarşist/muhalif bir dergide ?Bilimsel Irkçılığın Ölümü? başlıklı bir yazı çıkmış. Derginin kendisini de incelemek lazım.


Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi?nde, Stanford Biomedikal Etik Merkezi varmış. Bu merkezde, bu ilkbahar döneminde ?Gelişmekte Olan Genetik Araştırmaları Işığında Irk ve Etnisiteye Yeniden Bakmak? başlıklı bir konferans serisi düzenleniyormuş. İlgili sayfada, oldukça ilginç olan konuşmalara eşlik eden makaleler de bulunuyor.

Burada önemli bir noktaya işaret etmeliyim. Yukarıda sözü edilen araştırmalarda sözü edilen belirteçler, kromozomlarda yer alan bazı DNA bölümlerinden oluşuyor, ama bunlar gen değil veya bir genin parçası değil. Öyle olsaydı, bunlardaki değişikliklerin bir dış yansıması olurdu. Burada sözü edilen belirteçler, kromozomlar üstünde yer alan, ancak genetik bir bilgi taşımayan, "yararsız" DNA parçaları. Bu yüzden, nesilden nesile aktarılırken, doğal seçilimle belirginleşmelerini gerektirecek herhangi bir avantaj veya yokolmalarına yol açacak bir dezavantaj getirmiyorlar. Öylece durdukları yerde duruyorlar. Bu, "suça eğimlilik geni" veya "eşcinsellik geni" tartışmalarından farklı bir durum.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?