<$BlogRSDUrl$>

Çarşamba, Mayıs 12, 2004

Propaganda Savaşında İmaj Herşeydir 

Salon.com'un haberine göre, New York Barosu Uluslararası Hukuk Komitesi, Amerikan ordusunun Afganistan, Küba (Guantanamo Körfezi'ndeki üs) ve Irak'ta tuttuğu tutuklu ve savaş esirlerine yaptıkları, uluslararası hukuku ihlal ediyormuş. Ayrıca, tutukluların sorgulanmasından üst düzey Pentagon yetkililerinin haberleri varmış. Pentagon'daki üç numaralı adam olan Douglas Feith ise, Cenevre Konvansiyonu'nu "terörizmin hizmetindeki hukuk" olarak nitelemiş. Dahası Amerikalılar, sorgulama işini özel firmalara ihale etmişler. Tabii bu firmalar, hukuk mukuk tanımıyorlarmış. BBC'nin haberi, Rumsfeld'in Ebu Gureyb Hapishanesi'ndeki sorgulamaları iki özel firmanın yaptığını kabul ettiğini bildiriyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Ebu Gureyb Hapishanesi'ndeki ihlallerin "yaygın" olduğu açıklaması yaptı. Reuters kanallı bu açıklama, pek çok yayın organı gibi Financial Times'da da çıktı.

Warblogging.com'a yazan George Paine, Pentagon'da, CIA'de ve Beyaz Saray'da "savaş suçluları" bulunduğunu, eğer Bush da bu işten haberdar ise, başkanlığının düşürülmesi gerektiğini yazıyor ve şunu söylüyor:
"Bir Amerikalı olarak utanıyorum, kızgın ve öfkeliyim. ... Bu kişiler, bu "Amerikan kahramanları" Amerika'nın dünyadaki konumuna, bu ulusun tarihinde başka hiçbir grubun tek başına yapmadığından daha fazla zarar vermişlerdir. ... Eğer Başkan Bush, bu ölçekte ve şiddette işkencenin, böyle insanlık dışı hareketlerin yapılabildiği bir atmosfere herhangi bir şekilde katkıda bulunduysa... başkanlıktan düşürülmelidir."

Ebu Gureyb Hapishanesi'ndeki işkence ve insan hakları ihlalleri üzerine Amerikan ordusunun resmi incelemesi olan "Taguba Raporu" yayınlandı. İnternet üzerinde çeşitli sitelerden erişmek mümkün: msn ve agonist, bunlardan sadece ikisi.

El Kaide'nin, yakalanan elemanlarına sorguda nasıl davranacaklarını anlattığı bir kılavuz Cryptome'da.

Army Times'da çıkan "En üst seviyelerdeki liderlik yanlışları" başlıklı editör yazısı, Ebu Gureyb Hapishanesi'nde olanların, sadece alt seviyede komutanların suçu olmadığını, kabahatin en üst seviyedekilere kadar çıktığını belirtiyor ve şu ağır ifadelerle bitiyor: "Burada önemli olan, hesap verebilirliktir, bu en üst yöneticileri savaş zamanında görevden almak anlamına gelse bile..." Bu cümleden Myers ve Rumsfeld'in kellelerinin sallandığı sonucu çıkabilir, hatta "başkumandan" Bush'a bile varabilir bu.

Bu da, hala Irak'ta bulunan Jo Wilding'in Felluce izlenimleri:

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?