<$BlogRSDUrl$>

Cumartesi, Mayıs 15, 2004

Washington Post'ta yayınlanan bir anket sonucuna göre Iraklıların %80'i, Amerikan işgali hakkında olumusuz bir fikre sahipmiş. Dahası, bu anket Ebu Gureyb Hapishanesi skandalından önce yapılmış, yani bu oranın şimdi daha da yükselmiş olduğu söylenebilir. Ayrıca Iraklılar, en büyük sorunlarının güvenlik olduğunu söylüyorlarmış. Buradaki güvenlik, Amerikan askerleriyle direnişçiler arasındaki çatışmalardan kaynaklanan bir sorun olmaktan çok, hırsızlık, gasp, adam kaçırma, cinayet ve benzeri olaylar. Amerikan askerleri kendi canlarını korumanın derdine düşmüş, Irak polisi derin bir ikilem içinde çaresiz ve sokaklarda kanunsuzluk kol geziyor.

Bu anket sonuçları içinde Amerikalıları en çok endişelendirecek diğer bir konu, Irak'ın orta güney kesimlerindeki halkın büyük bölümünün Mukteda Essadr'ı desteklediklerini söylemeleri. Sadr'a verilen desteğin Bağdat'ta %45ler, Basra'da ise %67ler seviyesinde olması, Amerikalıların bütün hesaplarını alt üst ediyor. Halkın desteğini arkasına almış bir kişiyi "suçlu" ilan edip tutuklamaya kalkmak herhalde akıllıca bir siyaset değil.

Orta ve uzun vadede Amerikalıların Irak'ta istediklerini elde etmeleri zaten mümkün değildi. Bu, savaşın sona erdiğinin ilan edildiği 1 Mayıs 2003'te böyleydi, şimdi de böyle. Ancak, işlerin kısa vadede (ABD'deki Kasım seçimlerine kadar) iyiye gitmesi de mümkün görünmüyor.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?