<$BlogRSDUrl$>

Cuma, Temmuz 30, 2004

Petrol Çağı'nın Sonuna mı Geliyoruz? 

msn'de bir yazı okudum. Başlığı: "Suudi Arabistan'ın petrolü bitiyor mu?" Yazı, Matthew Simmons adlı bir "enerji analisti ve bankacı"nın iddialarına yer veriyor. Simmons, dünyadaki petrol ve doğal stoklarının hızla tükenme noktasına geldiğini ileri sürüyor. Bunun, "peak oil" yani, "petrol üretiminde zirveye ulaşıldığı, bundan sonra üretimin azalacağı" olarak bilinen ve İnternet'te çok sayıda sitede ileri sürülen bir fikir olduğunu öğrendim. Simmons'u diğer "peak oil"cilerden ayıran, Suudi Arabistan'ın üretim kapasitesinin azalmakta olduğu iddiası. Simmons, bildiğimiz çılgın komplo-teoricilerinden biri değil. Bush ve Cheney'e danışmanlık yapmış, CFR (Council on Foreign Relations) üyesi biri.

Suudiler, şu anda günde 9 milyon varil petrol çıkarıyorlar, ancak bu rakamı isterlerse kolayca 15 milyon varile çıkarabileceklerini ileri sürüyorlar. Simmons, bunu yapamayacaklarını söylüyor. Petrol rezervleri tahminlerinde önemli bir veri, yeni alanların keşfedilme hızı ve sıklığı. Suudilerin altı ana petrol sahası, 1940 ile 1967 yılları arasında keşfedilmiş. Dünyanın en büyük petrol yatağı olan Ghawar, tek başına Suudi petrol üretiminin %60'ını karşılıyormuş ve 1948'de keşfedilmiş.

Bir petrol yatağının kullanılabilmesi için önce keşfedilmesi gerektiği açık, ancak bu keşiften sonra, petrolün rafinerilere, tankerlere ve pompalara ulaşması için beş ile on yıl süren bir ar-ge dönemi geçmesi gerekiyor. İlk açılan kuyularla birlikte üretim artmaya başlıyor, ama bir süre sonra kaçınılmaz olarak bir tepe noktasına ulaşıyor. Tepe noktası, petrol yatağındaki rezervin yarısının kullanıldığı bir nokta olarak düşünülebilir. Bundan sonra o yatakta, o zamana kadar çıkarılan petrol kadar petrol kaldığı varsayılabilir.

Temel soru şu: Dünyadaki petrol kaynaklarının bitmesine kaç yıl kaldı? Bu sorunun cevabı 50 yıldan büyükse, ortada bir sorun yokmuş gibi davranabiliriz, 50 yıl sonra kim öle kim kala!.. Ancak cevap 50 yılın altındaysa bu, bizim hayat süremiz içinde, son 100 yıldır bildiğimiz şekliyle uygarlığın sonunun geleceği demektir. Ürkütücü bir düşünce.

Dünyadaki petrol rezervlerinin tükenmesi noktasına, herkesin sandığından daha yakın olduğumuzu ileri süren ve doğrusu, iddialarını ciddiye almamak için hiçbir neden göremediğim çeşitli web sitelerine baktım. Yukarıda atıfta bulunduğum msn makalesinin sonunda bazı linkler var. Bazıları:

Wolf at the Door, The Beginner's Guide to Oil Depletion
Life After the Oil Crash
Die Off
Peak Oil Center


|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?