<$BlogRSDUrl$>

Salı, Ekim 19, 2004

Dünya'yı ne gibi tehlikeler bekliyor? 

The Economist dergisinin 9 Eylül 2004 tarihli sayısında, Fred Bergsten'in "Dünya ekonomisini bekleyen riskler" başlıklı yazısı, artık dünyayı yönetenlerin ciddi birşeyler yapmalarının vaktinin geldiğini gösteriyor. Bu yazıda 5 önemli tehlike ele alınıyor. İçinde yaşadığımız dönemi kritik kılan nokta, bu tehlikelerin birbirleriyle etkileşme, hatta birbirlerini tetikleme potansiyeline sahip olması:

"FIVE major risks threaten the world economy. Three centre on the United States: renewed sharp increases in the current-account deficit leading to a crash of the dollar; a budget profile that is out of control; and an outbreak of trade protectionism. A fourth relates to China, which faces a possible hard landing from its recent overheating. The fifth is that oil prices could rise to $60-70 per barrel even without a major political or terrorist disruption, and much higher with one."

Bu makalenin bir komplo teorisi sitesinde değil de Economist gibi saygın bir dergide yayınlanmış olması, durumun vahametinin bir işareti sayılabilir.

"Peak Oil" teorisine giderek daha fazla inanmaya başlıyorum. Dünya petrol üretiminin zirve yapmasına çok az bir zaman kaldığını ileri süren "peak oil", dünyadaki petrol kaynaklarının zannettiğimizden çok daha yakın bir zamanda tükeneceği iddiasından daha tutarlı ve daha ciddi bir iddia. Peakoil.com forumlarında, izlemeye değer tartışmalar yaşanıyor. The Association for the Study of Peak Oil&Gas (ASPO) adlı bir örgüt bile kurulmuş. ASPO'nun Mayıs ayında Berlin'de düzenlediği uluslararası workshop bildirilerini en azından bir gözden geçirmek lazım.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?