<$BlogRSDUrl$>

Salı, Kasım 09, 2004

Amerikalılar Felluce'ye saldırmaya başladı. Direniş cephesinden haberler 

Felluce'ye karşı uzun zamandır beklenen Amerikan saldırısı başladı. Harekata başlamak için Amerikan başkanlık seçimlerinin bitmesini bekleyecekleri belliydi, ama ben şahsen, Ramazan Bayramı'ndan sonra harekete geçeceklerini düşünüyordum. Saldırı emrini, Amerikalıların Irak'ın başbakanı olarak atadıkları, CIA elemanı Allawi'nin verdiği bildiriliyor. Böylece Amerikalılar, bir başarısızlık durumunda faturayı Irak yönetimine kesebilecekler.

Çin haber ajansı Xinhuanet, Felluce'deki cami hoparlörlerinden, 35 Amerikan askerinin ele geçirildiği haberinin yayınlandığını bildiriyor. Pazartesi günü erken saatlerde başlayan saldırıda Amerikan ve Irak hükümet güçleri, Felluce'nin batısındaki bir hastaneyi ve iki köprüyü ele geçirmişler.

Jihadunspun sitesi, saldırının Pazar gecesi saat 20:30'da başladığını, 22:30'da "mücahitler"in bir saldırıyı püskürttüklerini ve en az 25 Amerikan deniz piyadesini öldürdüklerini bildiriyor. Yine bu siteye göre 3 Abrams tankı ve 4 hummer cip tahrip edilmiş.

El Kaide'nın yeni Arabistan "emir"i Şeyh Ebu Abdullah Suud Bin HamudEl-Kuteybi'nin son açıklamasını yayınladıklarını da dikkate alarak, bu sitenin Irak direnişini desteklediğini ve haberlerde belli ölçüde "propaganda" içeriği olduğunu unutmamak lazım.

freearabvoice.org, Felluce'deki Mafkarat al-İslam gazetesi muhabirine dayanarak, Pazartesi günü erken saatlerde Amerikalıların Felluce'nin meskun mahallelerini, sivil-direnişçi ayrımı gözetmeden bombalamaya başladıklarını bildiriyor. Mafkarat al-İslam muhabiri, direnişçilerin Amerikan kuvvetleriyle çatışmaya girdiklerini, Pazartesi yerel saatle sabah 2:15'te bir Abrams tankını içinde mürettebatıyla birlikte tahrip ettiklerini, bu sırada 3 direnişçinin şehid olduğunu, yerel saatle sabah saat 5:17'de, şehrin batısındaki Felluce köprüsü civarında çatışmaların sürmekte olduuğnu, sabah saat 3'te bir Apache helikopterinin düşürüldüğünü bildiriyor. Direnişçilerin ellerindeki Tarik roketleri, Grad füzeleri, büyük ve küçük çapta Katyuşa roketleri, ayrıca C5K, Congress ve Sükhoi roketleri ve 120, 82 ve 60 mmlik toplarla Amerikank uvvetlerine saldırdıklarını kaydediyor. Aynı muhabir, Nuaymiye bölgesinde 21 Amerikan askerinin öldürüldüğünü de bildiriyor. Bu raporlara da ihtiyatla yaklaşmak lazım.

Bağdad'da bulunan Dahr Jamail'in tuttuğu blogda ilginç ayrıntılar var:" "Son 5 ayda öldürülen deniz piyadeleri, kimliği belli olmayan bir düşmantarafından öldürüldüler. Oradaki düşmanınsa bir kimliği var. Ona Şeytandeniyor ve Felluce'de yaşıyor." Bu sözler, Felluce'de başlaması an meselesiolan saldırı hakkında konuşan ABD Deniz Piyade Albay Gary Brandl'a ait. Kimbunun bir kutsal savaş olmadığını söylüyor?"

Uruknet, Fellucee savaşının aynı zamanda bir propaganda savaşı olacağı yönündeki, Agence France Press (AFP)'nin haberini aktarıyor.

Uruknet'teki şu yazı İtalyanca olsa da, yazının başındaki fotoğrafta yeralan resimli duvar sloganını görmeye değer: "Iraqi and Palestinian Children Born to Live"

Iraq News Net, INN, Irak'tan gelen haberlerin ne ölçüde propagandaiçerdiğini, ne ölçüde gerçekleri yansıttığını gösteren bir örnek olarak CNN'in Felluce'deki gelişmeleri aktardığı haberini inceliyor. CNN haberi şöyle:
"ABD güçleri, kuşatılmış Felluce kentinin içinde çatışmalar sürerken,Felluce'nin içindeki bir tren istasyonunu hafif silahlar ve tanklardaki makineli tüfek ateşiyle vurdu."
INN'deki bu yazı, bu kısa haber metninin bile nasıl propaganda içerdiğini gösteriyor. Felluce'nın "içinde" olduğu söylenen tren istasyonunun aslında şehrin batı ucunda, her tarafı açık bir konumda olduğunu öğreniyoruz. Yazar deniz piyadelerinin daha önce çeşitli kereler bu istasyona girdiklerini, bu istasyonun vurulmasının sadece Amerikan kuvvetlerinin şehir içine girebilmek için konuşlandıkları anlamına geldiğini belirtiyor.

Yalnız, El Cezire'in haberinde de tren istasyonunun Felluce'nın "içinde"olduğu kaydediliyor. El Cezire'nin haberinde ayrıca, Iraklı gazeteci Ebu Bekir Düleymi'nin, çatışmaların Nisan 2003'ten bu yana gördüğü en şiddetli çatışmalar olduğunu söylediği bildiriliyor. Düleymi'nin, yukarıda zikredilen direnisçileri destekleyen sitelerde verilen haberleri kısmen teyid ettiği, iki ABD tankı ve bir insansız uçağın tahrip edildiği gibi ayrıntılar verdiğigörülüyor. Bu gazetecinin soyadı, onun Irak'ın en büyük Sünni aşiretlerinden olan Düleymilere mensup olduğunu gösteriyor. 2003 sonbaharında Türkiye'nin Irak'a asker göndermesi gündeme geldiğinde, Türk dışişlerinin görüştüğüaşiretler arasında bu Düleymiler de yer alıyordu.

Bazı haber kaynakları, Felluce saldırısına 10,000 Amerikan ve Irak hükümet askerinin katıldığını bildirirken, El Cezire de dahil olmak üzere başka kaynaklar, asker sayısını 20,000 olarak veriyor. Amerikan kuvvetleri, Felluce'de "Saddam Hüseyin'i destekleyen Iraklılar ve Zarkavi'nin önderliğindeki El Kaide bağlantılı "yabancılar"dan oluşan, 1000 ila 6000 kişilik bir direniş gücünün yer aldığını" söylüyorlarmış. Her yönüyle garip bir iddia bu. Irak'ta hala Saddam Hüseyin'i destekleyen birilerinin kaldığına zaten ancak Amerikalılar inanabilirdi. Ayrıca, "1000 ila 6000" demek, aslında Amerikalıların Felluce'deki direnişçilerin sayısı hakkında hiçbir fikirleri olmadığının bir göstergesi.

Son olarak, Amerikan CBS muhabiri Kırk Spitzer'in, Amerikan özel kuvvetlerine "gömülü" olarak sahadan "haber" verdiğini, ama bu gömülü gazeteciliğin, direnişçilere destek için yazılan haberlerden daha objektif olamayacağını kaydedeyim. Yalnız, Amerikan haberlerinde bile, bu çatışmanın "Vietnam Savaşı'ndan bu yana yapılan en kanlı şehir harbi" olabileceği belirtildiğine dikkat etmek lazım.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?