<$BlogRSDUrl$>

Perşembe, Kasım 18, 2004

İbrahim Karagül ve Felluce'den haberler 

İbrahim Karagül'ün bugünkü Yeni Şafak'ta "Felluce'den mesaj var..." başlığını taşıyan yazısını okuyunca (bugünden sonra link değişiyor), sanki uydu telefonuyla bizzat Felluce'den mesaj aldığı hissine kapılabiliyorsunuz. Karagül bazen kaynaklarını sadece ismen zikretse bile, çoğu zaman kaynaklarını belirtmiyor. Oysa İnternet devrinde yaşıyoruz. Keşke Fehmi Koru gibi kaynaklarını yeri geldiğinde bağlantı (link) vererek gösterse. Oysa Karagül'ün sözünü ettiği Felluce'deki direnişçilerin yayınladığı söylenen 16 Kasım tarihli mesaj, Irak'taki direnişe destek veren çeşitli web sitelerinde, örneğin albasrah.net'te yayınlandı. Gerçi Amerikan medyasının durumu farklı olmasa da bu tür mesajların belli ölçüde propaganda içerdiğini kabul etmek ve ona göre ihtiyatla yaklaşmakta fayda var. Örneğin, "Felluce Mücahitler Konseyi"nin 16 Kasım tarihli açıklamasındaki "Dört yüz ABD askeri öldü, yüz elliye yakını esir alındı. Helikopterler ve F-17 savaş uçakları düşürüldü. Çatışma bölgeleri ABD tanklarının enkazıyla dolu" ifadeleri çarpıcı, ancak neden bu ifadeleri destekleyici fotoğraf ve video görüntüleri yok?

Karagül'ün alıntıladığı mesajda Cavlan olarak adı geçen yer sanırım Felluce'nin bir mahallesi veya semti ve başka kaynaklarda Colan vb adlarla da anılmıştı. Galiba burası, bizim "Golan Tepeleri" diye bildiğimiz, aslında Suriye'ye ait olan ancak 1967 savaşında İsrail tarafından ele geçirilen, o tarihten beri İsrail işgali altında bulunan ve su kaynaklarına sahip olduğu için İsrail'in vermek istemediği bölgeye izafeten bu isimle anılıyor.

Albasrah.net sitesinde, daha önceki günlere ait raporlar da mevcut. Yine bu sayfada, çeşitli saldırılara ait video görüntüleri ve fotoğraflar da yer alıyor. Örneğin, bir saldırı hazırlığı, bir tank saldırısı ve bir gece saldırısına ait görüntüler. Yine burada, 12 Eylül 2004'te Bağdad'da Hayfa Caddesi'nde bir Amerikan Bradley zırhlı aracına gün ışığında yapılan bir saldırının fotoğrafları da var. Hayfa Caddesi'nin Ankara'daki GMK veya Atatürk Bulvarı kadar merkezi bir yer olduğunu düşünürseniz, olayın ciddiyeti daha iyi ortaya çıkar.

Jihadunspun, albasrah.net'ten biraz daha profesyonelce. Burada yer alan, Irak'taki direniş hakkındaki bir analiz, okumaya değer.

Ayrıca, Avrupa merkezli, çeşitli dillerde yayın yapan ve Irak direnişini anlatan iraqresistance.net'ten de söz etmeliyim. Burada Felluce'deki savaşı tüm çıplaklığıyla gösteren çarpıcı resimler yer alıyor. Bu resimler, özellikle de resimlerle ilgili yorumlar, Irak savaşına karşı bir Amerikalı tarafından hazırlanan fallujapictures.blogspot.com'dan alınma.(UYARI: hassas bünyeleri kötü etkileyebilecek, kanlı görüntüler var.)
"Bizden nefret etmek için her nedene sahip bir Irak nesli yarattık." "Bu resimlere baktığımda ve onların, birilerinin annesi, babası veya çocuğu olduğunu düşündüğümde içimi bir hüzün kaplıyor." "Ülkeme karşı *** öfkeliyim ve başka ne yapabileceğimi bilmiyorum."

Son olarak, eğer hala görmediyseniz, bir Amerikan deniz piyadesinin Felluce'de bir camide yaralı bir Iraklı esiri öldürmesini gösteren videoya link veriyorum.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?