<$BlogRSDUrl$>

Pazartesi, Haziran 06, 2005

Yeni Suud Kralı Kim Olacak? Abdullah mı, Sultan mı? 

(Searching For the Truth'daki bir yazıyı özetliyorum.)

Suudi Arabistan Kralı Fahd ya ölüm döşeğinde ya da çoktan öldü.

İki alternatif var. Birisi veliaht prens Abdullah. Abdullah, Suud kabilesi içindeki daha küçük Şammar ailesinden geliyor, Fahd'ın baba bir ana ayrı kardeşi. Abdullah, Filistin davasını destekliyor, Arabist eğilimleri var. Bedeviler arasında bulunmayı, daha basit bir hayat tarzını seviyor. SANG adlı milislerin başı. Öte yandan Prens Sultan, Fahd'ın ana baba bir kardeşi. Suud kabilesi içindeki en güçlü grup olan Sudeyri'lerden geliyor. Oğlu Bender, Washington'da büyükelçi. Amerika'ya yakın biliniyor. Normalde, Fahd'ın öldüğü ilan edildikten sonra, veliaht prens Abdullah'ın sorunsuzca tahta geçmesi beklenir. Ancak 1992'de Fahd'ın yayınladığı bir hüküm, diğer prenslere de şans verdi ve işleri karıştırdı. Amerikan desteğini alan Sultan, Abdullah'ın yerine yeni kral olabilir.
Amerikan Enerji Ajansı EIA, Suudi üretiminin 2025'te 22,5 milyon varile çıkmasını öngörüyor. Sudeyri ailesinden olan Petrol bakanı, bu yönde açıklamalar yapıyor. Ancak, Abdullah Amerikan desteğini alabilmek için bir karşı hamle yaptı ve yabancı şirketlere petrol arama ve çıkarma izni verilmesini destekleyeceğini belirtti. Sudeyri tarafı ise, devlet şirketi Aramco dışında alternatiflere kesinlikle karşı.

Sonuç olarak, Fahd'dan sonra yeni kralın kim olacağı, Abdullah ile Sultan arasındaki çekişme ve bu ikisinin Amerikalılara verecekleri tavizler sonucunda belirlenecek.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?