<$BlogRSDUrl$>

Cuma, Temmuz 08, 2005

Londra Saldırıları: Son Gelişmeler 

Amerikan ABC News'in haberine göre, İngiliz resmi kaynakları, patlayan 4 bombanın yıkıntıları arasında, patlamamış 2 bomba düzeneği daha bulduklarını bildirmişler. Ayrıca, bombaların uzaktan kumandayla patlatıldığı düşünülüyormuş. Otobüsteki patlamanın bir intihar saldırısı olabileceğinden söz ediliyordu, ancak ABC News'in bu haberi, eylemlerin hiçbirinin intihar saldırısı olmadığını bildiriyor. Öte yandan, Independent'deki bir haberde, bombalardan birinin patladığı otobüsün alt katındaki bir yolcunun ifadelerine yer verilmiş. Bu yolcu, 25 yaşlarında "zeytin tenli" ve "sürekli çantasına uzanıp duran ve heyecanlı görünen" bir gencin davranışlarını garip bulmuş. Tabii bu ve benzeri görgü tanığı ifadeleri, şu aşamada bizim gibi konuyu uzaktan takip edenler için hiçbir anlam ifade etmiyor. Sonuç itibarıyla, İngiliz resmi makamları soruşturmayı tamamlayacaklar ve bulgularını kamuoyuyla paylaşacaklar. Ama, acaba gerçekten ne olup bittiğini söylüyorlar mı, yoksa "terörizme karşı savaş"ta bu bombalama eylemleri gibi eylemlerin soruşturması da birer propaganda malzemesi mi, kestirmek çok güç.

El Cezire televizyonunun İngilizce web sitesindeki bu haber, Arap dünyasında saldırıları kınayan tepkileri sıralıyor. 11 Eylül saldırılarının ardından sokaklarda sevinç gösterileri yapan Filistinli haberlerinin büyük tepki çekmesinden sonra, başka türlüsü de beklenemezdi.

Bu eylemleri hangi örgütün gerçekleştirdiği hala belli değil. Nasıl İspanya'da ETA'dan şüphelenildiyse, İngiltere'de de IRA'dan şüphelenilmesi normal. Ancak IRA, genelde maddi hasar veren bombalama eylemleri yapardı ve bomba patlamadan önce, bir şekilde eylemi duyururdu. Eylemin El Kaide veya El Kaide sempatizanı bir yerel grup tarafından yapıldığı şu anda en güçlü ihtimal.

Öte yandan, çeşitli haber kaynakları, El Kaide'ye yakın bir web sitesinde eylemi "Avrupa'da Cihat için Gizli El Kaide" adlı bir örgüt adına üstlenen bir bildiri yayınlandığını duyurdular. Bu siteye şu anda erişilemiyor. Ancak, Amerikalı gazeteci Chris Albritton'un Back to Iraq adlı haber blogunda bu bildirinin İngilizce çevirisi yayınlandı. Dün BBC World kanalına konuşan ve El Kaide vb örgütleri izleyen bir Suudi gözlemci, bildiri metnindeki Arapçanın zayıf olduğunu, hatta zikredilen bir ayet metninde bir hata olduğunu, El Kaide'nin ise Kur'an'dan alıntı yaparken çok dikkatli davrandığını, dolayısıyla bu bildirinin sahte olabileceğini söyledi. El Cezire'nin bir haberi de aynı doğrultuda.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?