<$BlogRSDUrl$>

Perşembe, Temmuz 07, 2005

Londra'daki Terör Saldırıları Ne Mesaj Veriyor? 

Bu sabah Londra'da, sabah trafiğinin yoğun olduğu saatlerde, toplu taşıma araçlarına yönelik 6 patlama oldu (8/7/2005'de eklenen düzeltme: Patlamaların sayısı 6 değil 4). Ölü sayısının 40'a yükseldiği bildiriliyor.

Olay henüz çok sıcak, ayrıntılar netleşmiş değil. Ama bugün, saldırıların yapıldığı bölgeye yakın bir yerde İsrail Finans Bakanı ve eski başbakan Benjamin Netanyahu'nun bir toplantıya katılacak olması insanın kafasını karıştırıyor. Ireland Online'daki bir habere göre, Scotland Yard saldırılardan çok kısa bir süre önce Londra'daki İsrail büyükelçiliğini aramış ve saldırı ihbarı aldıklarını bildirmiş. İsrailliler de Netanyahu'nun toplantısını hemen iptal etmişler. Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanı, saldırıdan önce büyükelçiliğin uyarıldığı bilgisini yalanlamış. "Bir olayın içine de İsrailliler bulaşmasa olmaz sanki!" diye düşünmeden edemiyor insan.

Patlamaların G8 zirvesi devam ederken ve 2012 olimpiyatları Londra'ya verildikten bir gün sonra gerçekleşmiş olması da dikkat çekici.

Patlamalara tanık olanların Guardian'ın bloguna yazdıklarına göre, sabahleyin metroda bir arıza yaşanması nedeniyle çok sayıda insan, farklı ulaşım araçlarını kullanmak zorunda kalmış ve bu da şehir trafiğini iyice kalabalıklaştırmış. Acaba, Londra metrosundaki arıza da terörist saldırılarla ilgili mi?

İlginç bir şekilde, terör saldırılarının ardından petrol fiyatlarının 60 doların altına gerilediği görülüyor. Bloomberg'in haberine göre bu durum, 11 Eylül saldırılarından sonra yaşananlara uyuyor. Terör saldırıları, havayoluyla seyahatleri azaltıyor, insanlar güvensizliğin hakim olduğu bir ortamda tüketimlerini kısıyorlar. Böylece petrol talebi düşüyor. Bugün petrol fiyatlarındaki düşüş, bu etkilerin gerçekleştiğini göstermiyor, sadece petrol alım satımıyla uğraşanlar, terörist saldırıların böyle bir etki yapacağını öngörüyor olmalılar.

11 Eylül'den sonra, özellikle İngiltere'nin ABD'nin Irak'ı işgaline verdiği desteğin ve Madrid saldırılarının ardından, İngiltere'de büyük bir terör eylemi, uzun süredir beklenen bir şeydi. Yine de, beklenti başka, böyle bir saldırıyı yaşamak başka.

Bu saldırının ardından İngiltere'de Müslümanlara karşı kamuoyundaki tavrın olumsuzlaşacağından, hatta ırkçı ve yabancı düşmanı grupların çeşitli saldırılarda bulunacağından endişeliyim. Öte yandan, bu terör eylemlerinin Türkiye'nin AB üyelik sürecini de etkileyeceğini şimdiden söyleyebiliriz. İngiltere, Türkiye'ye açıktan desteğini sürdüren az sayıdaki AB üyesi ülkenin belki en önemlisiydi, hele AB başkanlığını bu dönem üstlendiği ve müzakerelerin 3 Ekim'de başlayacağı gözönüne alınırsa. Henüz yorum yapmak için çok erken ama bu terör saldırılarının pek de hayırlı sonuçlar getirmeyeceğini hissediyorum. Mevla hayreylesin.

|

This page is powered by Blogger. Isn't yours?